16:20 endülüs sarayında doğan bir dahi, kutubalı lübna

Şüphesiz geçmişimizde tarih gemisinin rotasını değiştiren pek çok kadın vardır . Kimisi Sebe  Melikesi Belkıs gibi hükümdarlık yapmış, kimisi Hürrem Sultan gibi hükümdar yönetmiş, kimisi muhteşem Kleopatra gibi hem yönetici, hem savaşçı hem de kadınlığıyla bütün dünyayı kendine hayran bırakmış. Kadınların önemsendiği ve her alanda kendini geliştirebildiği bir zamana gidiyoruz şimdi de. 


kütüphane müdiresi bir kadın

Çok sayıda yabancı dil bilmesi, kısa sürede Sultan 3. Abdurrahmanın dikkatini çekmesine, ardından sultanın danışmanı ve mütercimi olmasına yaramış, bu şekilde uzun yıllar hizmet etmiştir. Ayrıca edebi yönünün kuvvetli oluşu ve pek çok şiirinin bulunması da bize sadece matematikle uğraşmadığının bir göstergesidir. Ayrıca dünyanın önemli bilim ve ilim merkezleri olan Kahire, Bağdat gibi beldeleri gezerek kütüphanesi için materyal toplamış ve kütüphanedeki kitap sayısını 500.000lere çıkarmıştır. Kütüphanede okumadığı kitap kalmamış, bütün kitaplar hakkında detaylı bilgi sahibi olmuş ve çok sayıda önemli matematikçinin yetişmesine katkıda bulunmuştur. Lübna, başarıları sonucu Kurtuba Halk Kütüphanesinin başına getirilmiştir.

bilime adanan bir hayat

Bazı tarihçiler bu kadar yeteneğe tek bir kişinin sahip olmasının çok zor olduğunu, aslında Lübna karakterinin o dönemde yaşamış iki ya da üç bilim kadınının birleşimi olduğunu düşünüyor. Eğer bu varsayım doğruysa bu dehanın bir istisna olmadığını, o dönemde zaten bilime katkı sağlayan ve bu katkıları da devlet tarafından destek gören kadınlar olduğunu söyleyebiliriz. Bilim dünyasına katkı sağlayan Lübnaya ve tüm bilim kadınlara minnettarız.

Endülüs Emevi Devleti zamanında Endülüs Sarayında yetişen bir kadın olan Lübna hakkında ne yazık ki çok detaylı bir bilgiye sahip değiliz. Bunun sebebi, içinde bulunduğu toplumun kadınları önemseyip hak ettikleri değeri vermesine rağmen, kendisinden sonra insanların arasında yerleşen ataerkil zihniyetin tarih kitaplarının satır aralarında bir kadın ismi görmeye tahammül edemeyişinden. Buna rağmen bize kadar ulaşan ve bu nadide kadınla övünç duymamıza yetecek kadar bilgiye sahibiz.

Yorumlar