Wilhelm Conrad Röntgen ve X Işınlarının Keşfi 27 Mart 2017
Her yıl 27 Mart’ta, 1895 yılının soğuk bir Kasım gecesinde karanlık bir laboratuvarda çalışırken yanlışlıkla tıbbın kaderini sonsuza dek değiştiren Wilhelm Conrad Röntgen’in doğum günü kutlanıyor.
Kendisinin asıl amacı, içi boş bir cam tüpün içine yerleştirilen çeşitli parçalar üzerinde elektriğin etkilerini gözlemlemekti. Yaptığı deney sırasında katottan kopan elektronlar anota ulaşamadan cama çarparak, floresan adı verilen ışık parlamaları meydana getiriyordu. Deneyi biraz değiştirip tüpü siyah bir karton ile kapladı ve ışık geçirgenliğini anlayabilmek için odayı karartıp deneyi tekrarladı. Deney tüpünden 2 metre uzaklıkta “baryum platinocyanit”e sarılı olan kağıtta bir parlama fark etti. Meraklı ve araştırmacı ruhu sayesinde deneyi defalarca tekrarladı ve her defasında aynı olayı gözlemledi. Mat yüzeyden geçebilen yeni bir ışın bulmuştu ve bu yeni ışına “X Işını” ismini verdi.
Wilhelm Conrad Röntgen’in X ışınları üzerine yaptığı çalışmalar, eşi Anna Bertha Ludwig’in desteği ve katılımıyla çok daha gelişti. X ışınını denemek için elini radyoaktif madde ve floresan plaka arasına yerleştiren Anna Bertha 15 dakika boyunca o şekilde bekledi, sonunda elinde bulunan kemiklerin görüntüsüne ulaştılar. Anna Bertha, o dönemden beri milyonlarca kez hayat kurtaran bu yeni tıp disiplinini ilk tecrübe eden kişi oldu. İnsan vücudunu, kemikleri ve deri altını görüntülemek için artık sadece neşterle kesmek gerekmiyor. Bu buluşunun ardından Wilhelm Conrad Röntgen, Bavaria bölgesinde bulunan Würzburg Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin Fahri Doktoru ünvanını aldı, 1901’de fizik dalında Nobel Bilim Ödülü‘ne layık görüldü. Çoğu bilim adamı tarafından Wilhelm Conrad Röntgen’in buluşu modern fiziğin başlangıcı sayıldı ve bu buluş ile doğan tıbbi radyoloji alanı, bilgisayarlı tomografinin, ultrasonografinin ve manyetik rezonans görüntüleme cihazlarının da icadıyla daha da güçlendi. Günümüzde, yaşasaydı kesinlikle Röntgen’i çok şaşırtacak olan tıptaki yeni teknolojiler sayesinde, radyolojistler insan vücudunun koruyucuları.
Yorumlar
Yorum Gönder