16:05 aurora

kaynak : nasa, astronomy picture of the day


nedir?

Kuzey ışıkları, yani adını Şafak Tanrıçası Aurora'dan alan Aurora Borealis, dünyanın manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu gökyüzünde ortaya çıkan doğal ışımalardır. Bu ışımalar, ağırlıklı olarak kutuplarda meydana geldiği ve kutuplara yakın alanlardan gözlemlendiği için Kutup Aurorası veya Kutup Işıkları olarak da bilinirler. Kutup ışıkları ya da Kutup aurorası, Kutup bölgelerinde gökyüzün de görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. Aurora borealis sıklıkla gündönümlerinde oluşur. 

nerelerden gözlenir?

Ne yazık ki kutup ışıklarını nereden izleyebileceğinizin bir garantisi yok. Biraz şans ve doğru hava koşullarına ihtiyacınız var. Gökyüzü ne kadar açık olursa şansınız bir o kadar artar. Aynı şey karanlık için de geçerli. Zifiri bir gecede kutup ışıklarını görme olasılığı daha yüksek. Kutup ışıklarını görmek için en iyi yer Kuzey Grönland’daki jeomanyetik kutup boyunca uzanan ‘Aurora oval’ olarak adlandırılan bölge. Ayrıca Kuzey İskandinavya, İzlanda, Grönland, Kuzey Amerika’nın kuzeyi ve Kuzey Sibirya’da yıl boyunca izlenebilir. Ancak istatistiklere göre 23 Eylül ile 21 Mart arası en yaygın görüldüğü zaman.

en rahat gözlenebilen yerler

  1. Svalbard, Norveç
  2. Kakslauttanen, Finlandiya
  3. Jukkasjärvi, İsveç
  4. Reykjavik, İzlanda
  5. Kanada’nın Kuzey Bölgeleri
  6. İskoçya, Birleşik Krallık

hakkında 5 önemli bilgi 

  1. Gökyüzünde yay, bulut, çizgi, dairesel gibi çeşitli şekillerde oluşmaktadır.
  2. İnsanlar bu ışımaları orta çağda tanrıdan gelen işaretler olarak kabul etmiştir.
  3. Galileo Galilei, ilk kez Aurora Borealis terimini kullanarak görülen ışıkları 1619’da tarif etmiştir.
  4. Aslında kuzey ışıkları güney yarımkürede de gerçekleşmektedir. Kuzeyde gerçekleşen kutup ışıklarına “kuzey ışıkları” güneyde gerçekleşen kutup ışıklarına “güney ışıkları” adı verilmektedir.
  5. Farklı renklerde ışıkların görülmesinin sebebi farklı iyonların olmasından gelmektedir.

Yorumlar